Предлагам Ви едно страхотно неделно предложение да поглезите сетивата си :)
Необходими продукти :
за блата : - една голяма чаена чаша брашно
- една чаена чаша захар
- 4 яйца
- един бакпулвер
- половин чаена чаша олио
за плънката: - 4 средно големи круши
- 2 пластмасови чашки за кафе сурови боровинки или 2 малки бурканчета сладко
- до 1 чаена чаша захар
- натрошени орехи- един малък пакет обикновени бисквити
Начин на приготвяне:
Измивате крушите, разрязвате ги на 4 и ги почиствате от семките БЕЗ да ги белите. След това нарязвате всяка четвъртинка на шайби. Вземате подходяща тава и я поръсвате със част от захарта. Тавата трябва да е суха - крушите съдържат доста вода. Нареждате крушите така, че да покрият дъното на тавата. Ако Ви останат повече круши поръсете пак със захар и направете още един ред с круши. След това сложете тавата с крушите във фурната, за да се запекат до карамелизиране на захарта и да отнеме малко от водата на крушите.
През това време, докато се пекат крушите, направете блата от посочените продукти. Разбъркайте с миксер първо захарта с яйцата и след това добавете брашното и бакпулвера и разбърквайте с миксера до получаване на добре разбъркана смес. Можете да познаете дали е готова по образуването на балончета в нея.
Крушите вече би трябвало да са се карамелизирали. Извадете тавата от фурната и я оставете да изстине малко. След като изстине поръсете крушите с натрошени орехи - толкова, колкото обичате и след това натрошете обикновените бисквити и поръсете и тях отгоре. Излейте готовото тесто отгоре и го разпределете равномерно в тавата. Сложете да се пече в предварително загрятата фурна първоначално на по високи градуси после я намалете, за да не остане сурово отвътре.
След като сладкишът стане готов извадете го от фурната и го оставете малко да изстине.След това в подходящ съд обръщате сладкиша , така че крушите да останат отгоре. Отгоре го залейте с 2 бурканчета сладко от боровинки. Може и да го приготвите сами на момента - аз имах замразени и си направих.
По желание може да замените плодовете и с други - крушите с ябълки или сладкото от боровинки със сладко от ягоди и т.н.
По желание също сладкишът може и да се сиропира със захарен сироп - става като реване.
Надявам се да Ви хареса, както на мен.
Забавлявайте се ! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар